tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Kila »

Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna
\(\displaystyle{ \alpha}\)-oznacze jako x
\(\displaystyle{ (1+sinx)( \frac{1}{cosx} - \frac{1}{ctgx})=cosx}\)
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: MnMK »

\(\displaystyle{ ( \frac{cosx-sinxcosx}{cosx})}\) wykorzystując to ze odwrotność ctg jest tg a \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\) potem sprowadzasz wszystko do jednego mianownika którym jest cosx mnożysz i skracasz
ODPOWIEDZ