Sprawdzic tozsamosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Boss@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 20 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: Boss@ »

Sprawdzic tozsamosc (zwrócic uwage na równosc dziedziny):\(\displaystyle{ cos 4x = -4 sin^2 x cos^2 x + 4(cos^2 x - sin^2 x)^2.}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ -4\sin^2 x\cos^2 x+4(\cos^2 x-\sin^2 x)^2=
-(2\sin x\cos x)^2+4\cos^2 2x=
-\sin^2 2x+4\cos^2 2x=4\cos^2 (2x)-\sin^2 (2x)\;\;\neq\;\; \cos(4x)=\cos^2 (2x)-\sin^2(2x)}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ