Witam,
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{3}cos \alpha \right) ^{2}+cos^{2} \alpha =1}\) ,a stąd \(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = \frac{9}{25}}\) Moje pytanie: skąd się wzięła ta druga część? proszę o rozpisanie
pozdro
tryg ank ccc
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
tryg ank ccc
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ \frac{16}{9}cos^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{9}cos^2\alpha = 1 /: \frac{25}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha = \frac{9}{25}}\)
\(\displaystyle{ \frac{16}{9}cos^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{9}cos^2\alpha = 1 /: \frac{25}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha = \frac{9}{25}}\)