Przękątna trapezu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

Przękątna trapezu

Post autor: Malibu »

Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość 4 i dzieli go na dwa trójkąty prostokątne.wyznacz tangens kąta, jaki tworzy ta przekątna z dłuższą podstawą, wiedząc, że wysokość trapezu ma długość 3. bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Przękątna trapezu

Post autor: Sherlock »


Toż to tu nie ma prawie żadnego liczenia...
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Przękątna trapezu

Post autor: Charles90 »

\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{3 \sqrt{7} }{7}}\)
ODPOWIEDZ