\(\displaystyle{ ||2cosx-1|-1| \ge 1}\)
mi ostatecznie wyszło, tak:
\(\displaystyle{ cosx \le - \frac{\pi}{3} \vee cosx= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{3}}\)
mam duże wątpliwości co do tego rozwiązania i proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie -- 14 lis 2009, o 18:07 --aaaa i ogólnej odpowiedzi nie umiem ustalić że \(\displaystyle{ x \in...}\)
nierówność z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
nierówność z wartością bezwzględną
Coś namieszałaś.Cladusiek pisze:\(\displaystyle{ ||2cosx-1|-1| \ge 1}\)
mi ostatecznie wyszło, tak:
\(\displaystyle{ cosx \le - \frac{\pi}{3} \vee cosx= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{3}}\)
Patrz :
- z wyjściowej nierówności masz
(*)\(\displaystyle{ |2cosx-1|-1\geq 1}\) lub (**)\(\displaystyle{ |2cosx-1|-1\leq -1}\)
z (*) dostaniesz
\(\displaystyle{ |2cosx-1|\geq 2}\) a dalej
\(\displaystyle{ 2cosx-1\geq 2}\) lub \(\displaystyle{ 2cosx-1\leq -2}\) z tych dwóch natomiast
\(\displaystyle{ 2cosx\geq 3}\)(1) lub \(\displaystyle{ 2cosx\leq -1}\) (2)
z (**) dostaniesz \(\displaystyle{ |2cosx-1|\leq0}\) czyli \(\displaystyle{ 2cosx-1=0}\) (3)
Do odpowiedzi suma rozwiązań z (1) (tu nie powinnaś się napracować, ale zobaczymy); (2); (3)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
nierówność z wartością bezwzględną
no tak mam, i teraz:
\(\displaystyle{ (1)cosx \ge \frac{3}{2}}\) czyli zbiór pusty(?)
\(\displaystyle{ (2)cosx \le -\frac{1}{2} \Rightarrow x \le - \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ (3)cosx= \frac{1}{2} \Rightarrow x= \frac{\pi}{3}}\)
w wiadomości wyżej pomyliło mi się, nie miało tam być cosinusów w odpowiedzi, tylko same x -- 14 lis 2009, o 20:06 --i co dalej?
\(\displaystyle{ (1)cosx \ge \frac{3}{2}}\) czyli zbiór pusty(?)
\(\displaystyle{ (2)cosx \le -\frac{1}{2} \Rightarrow x \le - \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ (3)cosx= \frac{1}{2} \Rightarrow x= \frac{\pi}{3}}\)
w wiadomości wyżej pomyliło mi się, nie miało tam być cosinusów w odpowiedzi, tylko same x -- 14 lis 2009, o 20:06 --i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
nierówność z wartością bezwzględną
(1) OK.Cladusiek pisze:no tak mam, i teraz:
\(\displaystyle{ (1)cosx \ge \frac{3}{2}}\) czyli zbiór pusty(?)
\(\displaystyle{ (2)cosx \le -\frac{1}{2} \Rightarrow x \le - \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ (3)cosx= \frac{1}{2} \Rightarrow x= \frac{\pi}{3}}\)
i co dalej?
Niestety dalej już gorzej - popracuj nad nierównościami.
Może zaraz znajdę mój opis jak to robić.
(2) mam \(\displaystyle{ x\in\left < \frac{2}{3}\pi+2k\pi; \frac{4}{3}\pi+2k\pi\right >}\)
(3) mam \(\displaystyle{ x= \pm \frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
[edit] Znalazłem tylko równania :
130484.htm
Poprawiłem - dopisałem \(\displaystyle{ \pm}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, o 11:31 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
nierówność z wartością bezwzględną
Aaaaaaha, wszystko jasne szkoda, że wcześniej tego nie załapałam
Dzięki
Dzięki