funkcje cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olka_d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 cze 2009, o 16:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

funkcje cyklometryczne

Post autor: olka_d »

Jak mogę uprościć funkcje: \(\displaystyle{ arctg(tg x)}\) , bo na pewno się da. Przecież to są funkcje odwrotne jedna do drugiej, a nigdzie nie mogę znaleźć tych własności. Czy tak samo funkcja \(\displaystyle{ tg(arctg x)}\). Pamięta ktoś może te własności? Proszę o pomoc i z góry dziękuję
kadzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 lis 2009, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EPBY

funkcje cyklometryczne

Post autor: kadzi »

to jest po prostu x
olka_d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 cze 2009, o 16:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

funkcje cyklometryczne

Post autor: olka_d »

W jednym i drugim przypadku? Jakoś mi się wierzyć nie chce.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

funkcje cyklometryczne

Post autor: Lorek »

W drugim jest x, w pierwszym jest x na przedziale \(\displaystyle{ [ -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}]}\)
olka_d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 cze 2009, o 16:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

funkcje cyklometryczne

Post autor: olka_d »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ