Bardzo proszę o udzielenie mi pomocy przy tym zadaniu:
Uprość wyrażenia:
a)
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{2} +x\right) \cos(2 \pi - x)\left(\ctg( \pi + x) + \ctg \left(\frac {3}{2} \pi - x\right)\right)}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1 + \cos x}+ \frac {\sin x}{1 - \cos x}}\)
c)
\(\displaystyle{ \sqrt{\sin^{2}x (1 +\ctg x) +\cos^{2}x (1+\tan x)}}\)
-- 14 lis 2009, o 19:06 --
chcialam sie dowiedziec, czy ktos mogłby mi rozwiazac te zadania... siedzialam nad nimi dosc dlugo i nic nie wymyslilam. ;/
Uprość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło
- High Voltage
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
Uprość wyrażenia
ad.2 najpierw zrób założenia, potem sprowadź do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{sinx-sinxcosx}{1-cos ^{2}x }+ \frac{sinx+sinxcosx}{1-cos ^{2}x }= \frac{2sinx}{sin ^{2}x }= \frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx-sinxcosx}{1-cos ^{2}x }+ \frac{sinx+sinxcosx}{1-cos ^{2}x }= \frac{2sinx}{sin ^{2}x }= \frac{2}{sinx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło