Nie wiem za bardzo jak sobie poradzić z tym zadaniem. Prosiłbym o rozwiązanie i jakieś uwagi/wskazówki.
Dane jest równanie \(\displaystyle{ (4x - 2)(x - cos2 \alpha ) = 0}\). Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), dla których to równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
Wyznaczyć parametr aby równanie miało 1 rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łosice
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łosice
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczyć parametr aby równanie miało 1 rozwiązanie
Moglibyście mi podpowiedzieć jak to zapisać?Lorek pisze:Tu nawet nie trzeba mnożyć, w pierwszym i drugim nawiasie pierwiastek musi być taki sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczyć parametr aby równanie miało 1 rozwiązanie
Zgodnie z podpowiedzią @Lorek masz :
\(\displaystyle{ 4x-2=0}\) lub \(\displaystyle{ x-cos2\alpha =0}\) Oba równania mają mieć takie samo rozwiązanie.
\(\displaystyle{ 4x-2=0}\) lub \(\displaystyle{ x-cos2\alpha =0}\) Oba równania mają mieć takie samo rozwiązanie.