Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
1. Zbadaj (z wykorzystaniem definicji) czy liczba t jest okresem funkcji f
\(\displaystyle{ f(x)= \left|sin x \right| + \left| cos x\right|}\)
\(\displaystyle{ t = \Pi}\)
wiem jak wyglądają wykresy funcji sin i cos ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich dodania
i kolejny problem jak mam to udowodnić z wykorzystaniem definicji
2. Zapisz w postaci iloczynowej wyrażenie
a) \(\displaystyle{ sin x - cos x}\)
b) \(\displaystyle{ sin x + sin3x + sin5x}\)
z a) w ogóle nie wiem co zrobić
natomiast co do b) - poznałam wzór sin2x i cos2x ale 3 albo 5. próbowałam zrobić to z wykorzystaniem wzoru sumy, najpierw sinx+sin3x i potem dodać do tego sin5x ale też w pewnym momencie się zatrzymałam
3.Rozwiąż równanie
a) \(\displaystyle{ sin5x=1}\) tutaj ten sam problem co w poprzednim zadaniu
b) \(\displaystyle{ tg \left( 3x- \frac{\Pi}{3} \right)= \sqrt{3}}\)
c) \(\displaystyle{ cos3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left(0,\Pi \right)}\)
d) \(\displaystyle{ cos \left(2x+ \frac{\Pi}{3} \right)=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \langle 0,2\Pi \rangle}\)
4. Rozwiąż równanie
a) \(\displaystyle{ 2sin ^{2}x + sinx-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} x - 3cosx-3=0}\)
P.S. pojęłam latexa!
\(\displaystyle{ f(x)= \left|sin x \right| + \left| cos x\right|}\)
\(\displaystyle{ t = \Pi}\)
wiem jak wyglądają wykresy funcji sin i cos ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich dodania
i kolejny problem jak mam to udowodnić z wykorzystaniem definicji
2. Zapisz w postaci iloczynowej wyrażenie
a) \(\displaystyle{ sin x - cos x}\)
b) \(\displaystyle{ sin x + sin3x + sin5x}\)
z a) w ogóle nie wiem co zrobić
natomiast co do b) - poznałam wzór sin2x i cos2x ale 3 albo 5. próbowałam zrobić to z wykorzystaniem wzoru sumy, najpierw sinx+sin3x i potem dodać do tego sin5x ale też w pewnym momencie się zatrzymałam
3.Rozwiąż równanie
a) \(\displaystyle{ sin5x=1}\) tutaj ten sam problem co w poprzednim zadaniu
b) \(\displaystyle{ tg \left( 3x- \frac{\Pi}{3} \right)= \sqrt{3}}\)
c) \(\displaystyle{ cos3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left(0,\Pi \right)}\)
d) \(\displaystyle{ cos \left(2x+ \frac{\Pi}{3} \right)=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \langle 0,2\Pi \rangle}\)
4. Rozwiąż równanie
a) \(\displaystyle{ 2sin ^{2}x + sinx-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} x - 3cosx-3=0}\)
P.S. pojęłam latexa!
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
1. Z def. funkcji okresowej mamy: \(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\). No to jedziemy (po drodze wykorzystując wzory redukcyjne oraz to, że \(\displaystyle{ |x|=|-x|}\)):
\(\displaystyle{ f(x+\pi)=|sin(x+\pi)|+|cos(x+\pi)|=|-sin x|+|-cos x|=|sin x|+|cos x|=f(x)}\)
Zatem \(\displaystyle{ \pi}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f}\).
\(\displaystyle{ f(x+\pi)=|sin(x+\pi)|+|cos(x+\pi)|=|-sin x|+|-cos x|=|sin x|+|cos x|=f(x)}\)
Zatem \(\displaystyle{ \pi}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
3. a)
Możesz podstawić 5x=t (aby zobaczyć o co kaman)
Rozwiązać \(\displaystyle{ sin(t)=1}\); wrócić do podstawienia.
Pozostałe z tego zadania podobnie - tam gdzie podany przedział, po podstawieniu rozwiązuję przypadek ogólny (jakby przedziału nie było); wracam do podstawienia i sprawdzam które z rozwiązań załapały się do przedziału.
4. a) Podstaw sinx=t (t z określonego przedziału); rozwiąż kwadratowe, wróć do podstawienia.
b) podobnie - tylko ,,zgub" sinusa na rzecz kosinusa (z jedynki trygonometrycznej).
Możesz podstawić 5x=t (aby zobaczyć o co kaman)
Rozwiązać \(\displaystyle{ sin(t)=1}\); wrócić do podstawienia.
Pozostałe z tego zadania podobnie - tam gdzie podany przedział, po podstawieniu rozwiązuję przypadek ogólny (jakby przedziału nie było); wracam do podstawienia i sprawdzam które z rozwiązań załapały się do przedziału.
4. a) Podstaw sinx=t (t z określonego przedziału); rozwiąż kwadratowe, wróć do podstawienia.
b) podobnie - tylko ,,zgub" sinusa na rzecz kosinusa (z jedynki trygonometrycznej).
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
Zamień cosinusa na sinus.Cleo66 pisze: 2. z a) w ogóle nie wiem co zrobić
A spróbuj najpierw dodać sin x i sin 5x.natomiast co do b) - poznałam wzór sin2x i cos2x ale 3 albo 5. próbowałam zrobić to z wykorzystaniem wzoru sumy, najpierw sinx+sin3x i potem dodać do tego sin5x ale też w pewnym momencie się zatrzymałam
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
nadal nie rozumiem, nie wiem jak, nie wiem z której własności-- 14 lis 2009, o 13:33 --Jeszcze jedno pytanie, bo robię, ale odpowiedź wychodzi mi inna niż w rozwiązaniach więc pewnie robię gdzieś błąd lub robię coś czego nie mogę zrobić.Lorek pisze:Zamień cosinusa na sinus.Cleo66 pisze: 2. z a) w ogóle nie wiem co zrobić
\(\displaystyle{ sinx+cosx=1}\)
podnoszę obie strony do kwadratu
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + 2sinxcosx + cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 1+2sinxcosx=1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx=0}\)
dzielę przez dwa, więc:
\(\displaystyle{ sinx=0}\)
\(\displaystyle{ x=\Pi+k\Pi}\)
lub
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\Pi}{2} +k\Pi}\)
natomiast prawidłowa odpowiedź to
\(\displaystyle{ x=2k\Pi}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{\Pi}{2} +2k\Pi}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
Bo, żeby podnieść do kwadratu, to obie strony muszą mieć ten sam znak (czyli u nas \(\displaystyle{ \sin x+\cos x>0}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\sin (\frac{\pi}{2}-x)}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\sin (\frac{\pi}{2}-x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Kilka zadań ze zbioru Kiełbasy
nie rozumiem
\(\displaystyle{ sinx+cosx>0}\) i 1 większa od 0 czyli mogę podnieść do kwadratu
\(\displaystyle{ sinx+cosx>0}\) i 1 większa od 0 czyli mogę podnieść do kwadratu