Elementarne funcje trygonometryczne:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
plocman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: płock
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Elementarne funcje trygonometryczne:

Post autor: plocman »

Czy dla \(\displaystyle{ cos= \frac{ \sqrt{3} }{2} x _{0} =pi/3}\)



Dla\(\displaystyle{ -cos= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{5}{6} pi}\)

Dla\(\displaystyle{ cos = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) będzie \(\displaystyle{ pi/4}\)

Dla \(\displaystyle{ -cos = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{5}{6} pi}\)

proszę o odpowiedź.
junior15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 225
Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 22 razy

Elementarne funcje trygonometryczne:

Post autor: junior15 »

cos ma zawsze dwa rozw, wiec np. \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) , \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}+2k\pi \vee x=- \frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
plocman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: płock
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Elementarne funcje trygonometryczne:

Post autor: plocman »

junior15 pisze:cos ma zawsze dwa rozw, wiec np. \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) , \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}+2k\pi \vee x=- \frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
Ja wiem, że są 2 wzory, chodzi mi TYLKO o \(\displaystyle{ x _{x}}\)
ODPOWIEDZ