Podaj przedziały monotoniczności i ekstrema

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
likemusic1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 20 paź 2009, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

Podaj przedziały monotoniczności i ekstrema

Post autor: likemusic1 »

Podaj przedziały monotoniczności i ekstrema

a) \(\displaystyle{ y=sin^{2}x+cosx}\)
b) y=3x+tgx

Wiem jaka jest dziedzina, jaka pochodna, ale jak porównuję do 0 to mi nie wychodzi.
miodzio1988

Podaj przedziały monotoniczności i ekstrema

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz jak liczysz i moment ktory Ci nie wychodzi. Wtedy to powiemy co dalej robić.
Tak liczą c w glowie:
1) Wyciągnąc cosx w pochodnej przed nawias
2) Do wspolnego mianownika.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Podaj przedziały monotoniczności i ekstrema

Post autor: Przemas O'Black »

Pierwsze sprowadza się do równości \(\displaystyle{ sin 2x = sinx}\), a to zachodzi dla \(\displaystyle{ x = 2k\pi \vee x = \frac{\pi}{3}}\). Może jeszcze jakieś inne x?

Wszystkie pozostałe przykłady w tym temacie są trywialne.
ODPOWIEDZ