największa i najmniejsza wartośc funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

największa i najmniejsza wartośc funkcji

Post autor: aska0 »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}-\sin2x,\ x \in <0,\pi)\\2\sin x, \ x \in <\pi,2\pi>\end{cases}}\)

Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\). Wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, o 21:16 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 526
Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

największa i najmniejsza wartośc funkcji

Post autor: jerzozwierz »

Skorzystaj z tego, że dla dowolnego \(\displaystyle{ \alpha}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ -1 \le sin \alpha \le 1}\)
ODPOWIEDZ