Jak obliczyć tangens mając jego wartość. Przykład tg α = 1.4 Proszę o jakieś wskazówki
Oczywiście nie używając tablic
Jak obliczyć tangens mając jego wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Jak obliczyć tangens mając jego wartość
Korzystając z rozwinięcia funkcji w szereg potęgowy, choć to się w sumie sprowadza do tablic, bo tak są one konstruowane.
I popraw temat, bo jest nielogiczny.
I popraw temat, bo jest nielogiczny.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Jak obliczyć tangens mając jego wartość
Równanie \(\displaystyle{ tgx=a}\) ma dla każdego \(\displaystyle{ a{\in}R}\) rozwiązanie opisane wzorem:
\(\displaystyle{ x=x_{0}+k{\cdot}{\pi}}\) gdzie \(\displaystyle{ k{\in}C}\) natomiast \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest rozwiazaniem tego równania należącym do przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{1}{2}\pi;\frac{1}{2}\pi)}\) oraz \(\displaystyle{ ctgx_{0}=a}\)
\(\displaystyle{ x=x_{0}+k{\cdot}{\pi}}\) gdzie \(\displaystyle{ k{\in}C}\) natomiast \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest rozwiazaniem tego równania należącym do przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{1}{2}\pi;\frac{1}{2}\pi)}\) oraz \(\displaystyle{ ctgx_{0}=a}\)