sprawdź, czy istnieje kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rydułtowy
sprawdź, czy istnieje kąt
sprawdź, czy istnieje kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \ctg\alpha=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 9 razy
sprawdź, czy istnieje kąt
Moim zdaniem tak, bo :
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\), więc
\(\displaystyle{ 4= \frac{ \frac{2}{3} }{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin \alpha = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \in [-1,1],}\) więc istnieje takie \(\displaystyle{ \alpha.}\)
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\), więc
\(\displaystyle{ 4= \frac{ \frac{2}{3} }{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin \alpha = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \in [-1,1],}\) więc istnieje takie \(\displaystyle{ \alpha.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
sprawdź, czy istnieje kąt
Ale \(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = ...}\) ( i okaże się, że ...)neta pisze:Moim zdaniem tak, bo :
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\), więc
\(\displaystyle{ 4= \frac{ \frac{2}{3} }{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin \alpha = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \in [-1,1],}\) więc istnieje takie \(\displaystyle{ \alpha.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 9 razy
sprawdź, czy istnieje kąt
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha =1}\)
tutaj \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =\frac{1}{6}}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{36} + \cos ^{2} \alpha =1}\)
stąd \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha= \frac{35}{36}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=+ - \frac{ \sqrt{35}}{6} \approx + - 0,986 \neq \frac{2}{3}}\)
no rzeczywiście coś tu nie pasuje.
tutaj \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =\frac{1}{6}}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{36} + \cos ^{2} \alpha =1}\)
stąd \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha= \frac{35}{36}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=+ - \frac{ \sqrt{35}}{6} \approx + - 0,986 \neq \frac{2}{3}}\)
no rzeczywiście coś tu nie pasuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rydułtowy
sprawdź, czy istnieje kąt
z tą jedynka mi tak samo wyszło... nie istnieje taki kąt...
jedno z drugim się zaprzecza:
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha=1}\)
więc
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=1-\cos^{2}\alpha}\)
jeśli \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{2}{3}}\)
wówczas otrzymujemy \(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=1-\frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{\sqrt{5}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=4}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{\frac{2}{3}}{\frac{\sqrt{5}}{3}}}\)
więc \(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2}{3}\cdot\frac{3}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2}{\sqrt{5}} \cdot\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}}\)
czyli po zniesieniu niewymierności z mianownika otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2\cdot\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2\cdot\sqrt{5}}{5} \neq 4}\)
wniosek z tego, ze \(\displaystyle{ \alpha}\) nie istnieje
tak do tego rozwiązania doszedłem...
jedno z drugim się zaprzecza:
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha=1}\)
więc
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=1-\cos^{2}\alpha}\)
jeśli \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{2}{3}}\)
wówczas otrzymujemy \(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=1-\frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{\sqrt{5}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=4}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{\frac{2}{3}}{\frac{\sqrt{5}}{3}}}\)
więc \(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2}{3}\cdot\frac{3}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2}{\sqrt{5}} \cdot\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}}\)
czyli po zniesieniu niewymierności z mianownika otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2\cdot\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=\frac{2\cdot\sqrt{5}}{5} \neq 4}\)
wniosek z tego, ze \(\displaystyle{ \alpha}\) nie istnieje
tak do tego rozwiązania doszedłem...
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, o 12:31 przez Robert9292, łącznie zmieniany 1 raz.