Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
Rozwiąż równanie
potraktujmy to rownanie jako: f(x)=g(x)
wiemy ze f(x) przyjmuje najwieksza wartosc =4 dla jakis tam argumentow
policzmy kiedy g(x) przyjmuje wartosc =4, okazuje sie ze wierzcholek g(x) to punkt (0,5;4).
Sprawdzmy wiec czy przypadkiem funkcja f(0,5)=4
\(\displaystyle{ 4sin( \frac{\pi}{2})=4 \cdot 1=4}\) Wiec rozwiazaniem jest punkt x=0,5.
wiemy ze f(x) przyjmuje najwieksza wartosc =4 dla jakis tam argumentow
policzmy kiedy g(x) przyjmuje wartosc =4, okazuje sie ze wierzcholek g(x) to punkt (0,5;4).
Sprawdzmy wiec czy przypadkiem funkcja f(0,5)=4
\(\displaystyle{ 4sin( \frac{\pi}{2})=4 \cdot 1=4}\) Wiec rozwiazaniem jest punkt x=0,5.