oblicz sinus i cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sylwia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2009, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz

oblicz sinus i cosinus

Post autor: sylwia1414 »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \tg\alpha}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos\alpha}\). Kompletnie nie wiem, jak sobie z tym poradzić; proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, o 21:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex].
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

oblicz sinus i cosinus

Post autor: grzywatuch »

Narysuj sobie trójkąt prostokątny z przyprostokątnymi długości \(\displaystyle{ 3x,4x}\) i przeciwprostokątna \(\displaystyle{ 5x}\) (z pitagorasa) i odpowiedni kat zeby \(\displaystyle{ \frac{3x}{4x} = \ tg}\), a potem obliczaj sobie sinus i cosinus xD
ODPOWIEDZ