\(\displaystyle{ ( \frac{4}{9} )^{2sin^{2}x}+( \frac{2}{3}) ^{4cos^{2}x}= \frac{26}{27}}\)
doszłam do tego:
\(\displaystyle{ ( \frac{16}{81} )^{sin^{2}x}+( \frac{16}{81} )^{cos^{2}x}= \frac{26}{27}}\)
i co dalej?
--------------------
i jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ 2^{1+log_{2}cosx}- \frac{3}{4} =9^{ \frac{1}{2} +log_{3}sinx}}\)
równanie trygonometryczne z funkcją wykładniczą
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
równanie trygonometryczne z funkcją wykładniczą
\(\displaystyle{ cos^{2}(x) = 1 - sin^{2}(x) \,\,\,\,}\) i podstawienie; rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \,\,\, k^{2} - \frac{26}{27} k + \frac{16}{81} = 0}\)
\(\displaystyle{ k_{1} = \frac{2}{3} ; k_{2} = \frac{8}{27}}\)
\(\displaystyle{ k_{1} = \frac{2}{3} ; k_{2} = \frac{8}{27}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z funkcją wykładniczą
nie do końca rozumiem, pod co podstawiasz k?
bo mi wychodzi tak:
\(\displaystyle{ ( \frac{16}{81})^{sin^{2}x} + \frac{16}{81} *( \frac{81}{16}) ^{sin^{2}x}- \frac{26}{27} =0}\)
bo mi wychodzi tak:
\(\displaystyle{ ( \frac{16}{81})^{sin^{2}x} + \frac{16}{81} *( \frac{81}{16}) ^{sin^{2}x}- \frac{26}{27} =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
równanie trygonometryczne z funkcją wykładniczą
wychodzi tak:
\(\displaystyle{ ( \frac{16}{81})^{sin^{2}x} + \frac{ \frac{16}{81}}{( \frac{81}{16}) ^{sin^{2}x}} - \frac{26}{27} = 0}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{16}{81})^{sin^{2}x} + \frac{ \frac{16}{81}}{( \frac{81}{16}) ^{sin^{2}x}} - \frac{26}{27} = 0}\)