Witam,
nie wiem kompletnie co zrobic, wiec prosze o jakies podpowiedzi jak to ruszyc.
a)
Mam obliczyc\(\displaystyle{ sin( \frac{\Pi}{4} )}\) oraz \(\displaystyle{ cos(\frac{\Pi}{4} )}\) znajac:
\(\displaystyle{ cos( \frac{\Pi}{2}-x ) = sin(x)}\)
oraz
\(\displaystyle{ (sinx)^2+(cosx)^2=1}\)
b)
Rozwiazac:
\(\displaystyle{ sin(x) = 2sin(x+( \frac{\Pi}{3} ) - \sqrt{3} cos(x)}\)
Pozdrawiam i dziekuje z gory.
Tomek
Obliczyc sinus i cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczyc sinus i cosinus
Taka jest treść ?Tomek_N pisze:Mam obliczyc\(\displaystyle{ sin( \frac{\Pi}{4} )}\) oraz \(\displaystyle{ cos(\frac{\Pi}{4} )}\) znajac:...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczyc sinus i cosinus
To trochę bicie piany - bo przyjmuje się, że te wartości są znane, ale :
Z pierwszego : \(\displaystyle{ sin(0,5\pi-0,25\pi)=cos(0,25\pi)}\)
Zatem (z drugiego) :
\(\displaystyle{ sin^2(0,25\pi)+sin^2(0,25\pi)=1}\) (dokończyć)
Z pierwszego : \(\displaystyle{ sin(0,5\pi-0,25\pi)=cos(0,25\pi)}\)
Zatem (z drugiego) :
\(\displaystyle{ sin^2(0,25\pi)+sin^2(0,25\pi)=1}\) (dokończyć)
- solmech
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 20 razy
Obliczyc sinus i cosinus
A z pierwszego nie powinno byc raczej?
Edit: W sumie to obojetne bo przeciez sin i cos maja w 0,25 \(\displaystyle{ \pi}\) ta sama wartosc.
\(\displaystyle{ cos(0,5\pi-0,25\pi)=sin(0,25\pi)}\)
Jak to dokonczyc bo nie mam pojecia
Edit: W sumie to obojetne bo przeciez sin i cos maja w 0,25 \(\displaystyle{ \pi}\) ta sama wartosc.
\(\displaystyle{ cos(0,5\pi-0,25\pi)=sin(0,25\pi)}\)
Jak to dokonczyc bo nie mam pojecia