oblicz sin2x i cos2x jesli sinx=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\) i 90 stopni < x< 180 stopni
z jedynki trygonometrycznej obliczylem cos x = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
wtedy sin2x = \(\displaystyle{ 2 * \frac{ \sqrt{6} }{3} * \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{ 2\sqrt{2} }{3}}\)
ale jesli to jest dobrze to jeszcze nie pamietam co sie robilo w przypadku:
90 stopni < x< 180 stopni??
sin2x (sprawdzenie)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
sin2x (sprawdzenie)
Z jedynki trygonometrycznej wyznacz (cosx) - uważaj na jego znak.
Wstawiaj do wzorów na sin i kos podwojonego kąta.
[edit] Jak zmieniasz post to pisz o tym.
Właśnie błędnie wyznaczyłeś kosinusa - (x) masz z II ćwiartki.
Wstawiaj do wzorów na sin i kos podwojonego kąta.
[edit] Jak zmieniasz post to pisz o tym.
Właśnie błędnie wyznaczyłeś kosinusa - (x) masz z II ćwiartki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sin2x (sprawdzenie)
cos2x podstaw do wzoru i policz
Z jedynki trygonometrycznej policz cosx (powinien być <0)
sin2x ze wzorów redukcyjnych
Lub mając policzony cos2x (sprawdź do której ćwiartki należy kąt 2x)) , sin2x policz z jedynki trygonometrycznej
Z jedynki trygonometrycznej policz cosx (powinien być <0)
sin2x ze wzorów redukcyjnych
Lub mając policzony cos2x (sprawdź do której ćwiartki należy kąt 2x)) , sin2x policz z jedynki trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: windows
- Podziękował: 6 razy
sin2x (sprawdzenie)
czyli cos bedzie ujemny? mam "-" dodać przed wynikiem
\(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
sin2x = \(\displaystyle{ 2 * \frac{ \sqrt{6} }{3} * - \frac{ \sqrt{3} }{3} = - \frac{ 2\sqrt{2} }{3}}\)
??
\(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
sin2x = \(\displaystyle{ 2 * \frac{ \sqrt{6} }{3} * - \frac{ \sqrt{3} }{3} = - \frac{ 2\sqrt{2} }{3}}\)
??
Ukryta treść: