Bardzo proszę o pomoc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć równania trygonomrtryczne nie potrafię zrobić zadngo zadania
a mam do zrobienia np. takie
\(\displaystyle{ tg ^{3}x - tg ^{2}x +tgx=1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x-8sinxcox+7cos ^{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ cos ( \frac{2/pi}{x}) + \frac{1}{2}x ^{2}=2x-3}\)
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Równania trygonometryczne
1.
\(\displaystyle{ cosx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2} +2k\pi}\) \(\displaystyle{ k \in Z}\)
\(\displaystyle{ tgx=t}\)
\(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}+t-1=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}(t-1)+(t-1)=0}\)
(...)
Drugie i trzecie dobrze przepisane?
\(\displaystyle{ cosx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2} +2k\pi}\) \(\displaystyle{ k \in Z}\)
\(\displaystyle{ tgx=t}\)
\(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}+t-1=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}(t-1)+(t-1)=0}\)
(...)
Drugie i trzecie dobrze przepisane?