Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
RoX
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legionowo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: RoX »
Prosze o obliczenie:
\(\displaystyle{ \sqrt{sin^{2}2\varphi + cos^{2}2\varphi}}\)
czy to nie jest przypadkiem jedynka?
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Przypadkiem jest.
-
RoX
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legionowo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: RoX »
wiem, że pewnie głupio zabrzmiało tamto pytanie, ale chciałam sie upewnić
dzięki
a czy
\(\displaystyle{ sin^{4}x+cos^{4}x}\)
to będzie tak samo?
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Nie, to równa się np. \(\displaystyle{ 1-2\sin^2x\cos^2x}\)