Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) są kątami trójkąta oraz \(\displaystyle{ r, R}\) są długościami promieni okręgów odpowiedznio wpisanego w trójkąt i opisanego na trójkącie to
\(\displaystyle{ \frac{r}{R}= \frac{2 sin\alpha sin\beta sin\gamma}{sin\alpha+sin\beta+sin\gamma}}\)
stosunek promienia wpisanego do opisanego na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
stosunek promienia wpisanego do opisanego na trójkącie
prawa strona
najpierw podstaw
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=2R \Rightarrow sin\alpha= \frac{a}{2R}}\)
\(\displaystyle{ sin\beta= \frac{b}{2R}}\)
\(\displaystyle{ sin\gamma= \frac{c}{2R}}\)
a potem zastosuj wzory:
\(\displaystyle{ P=pr}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)
najpierw podstaw
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=2R \Rightarrow sin\alpha= \frac{a}{2R}}\)
\(\displaystyle{ sin\beta= \frac{b}{2R}}\)
\(\displaystyle{ sin\gamma= \frac{c}{2R}}\)
a potem zastosuj wzory:
\(\displaystyle{ P=pr}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)