nieelementarne równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
honey91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 2 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: honey91 »

Jak rozwiązać takie równanie:

\(\displaystyle{ (1-sin x) tg^2 x = 1 + cos x ?}\)
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: kp1311 »

\(\displaystyle{ (1-sin x) tg^2 x = 1 + cos x}\)
Najpierw ustalasz sobie dziedzinę równania,
gdy już to zrobisz zaczynamy przekształcenia:

\(\displaystyle{ (1-sin x) \frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}= 1 + cos x}\)
\(\displaystyle{ (1-sin x) \frac{sin^{2}x}{1 - sin^{2}x}= 1 + cos x}\)
\(\displaystyle{ (1-sin x) \frac{sin^{2}x}{(1 - sinx)(1 + sinx)}= 1 + cos x}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x}{(1 + sinx)}= 1 + cos x}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x= (1 + cos x)(1 + cosx)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x = 1 + sinxcosx + sinx + cosx}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x - 1= sinxcosx + sinx + cosx}\)
\(\displaystyle{ -cos^{2}x = sinx(1 + cosx) + cosx}\)
\(\displaystyle{ - cosx-cos^{2}x = sinx(1 + cosx)}\)
\(\displaystyle{ -cosx(1 + cosx)= sinx(1 + cosx)}\)
\(\displaystyle{ -cosx = sinx}\)
Dalej robisz graficznie.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: Rogal »

Po takich przekształceniach graficznie? Toż od razu można było graficznie. :P
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \sin x + \sin \left( \frac{\pi}{2} - x \right) = 2 \sin \frac{\pi}{4} \cos \left(x - \frac{\pi}{4} \right) = \sqrt{2} \cos \left( x - \frac{\pi}{4} \right)}\)
Mtt-Mmt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lis 2009, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: Mtt-Mmt »

A czy można potem zrobić tak?:
\(\displaystyle{ -\cos x=\sin x \\
-1=\frac{\sin x}{\cos x}=\tg x \\
x=\frac{3}{4}\pi}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: Nakahed90 »

Jeszcze okresowość funkcji trzeba dodać.
honey91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 2 razy

nieelementarne równanie trygonometryczne

Post autor: honey91 »

dzieki ale zgubiles jedno rozwiazanie w tym momencie:

\(\displaystyle{ -cosx (1+cosx) = sin x (1+cosx)}\) dzielisz przez \(\displaystyle{ (1+cosx)}\) wiec eliminujesz rozwiazanie \(\displaystyle{ cos x = -1}\) czyli \(\displaystyle{ x= \pi + 2k\pi}\)

-- 7 lis 2009, o 20:34 --

i Mtt-Mmt tez zgubiles rozwiazanie \(\displaystyle{ sinx=0}\) czyli \(\displaystyle{ x=k\pi}\)

dzieki wielkie za pomoc-- 8 lis 2009, o 14:30 --mam jeszcze jedno pytanie co do tego zadania

rozwiazania wyszły takie :
\(\displaystyle{ x_1=\pi +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x_2=- \frac{\pi}{4} +k\pi}\)
\(\displaystyle{ x_3=k\pi}\)

pytanie czy dziedzina sa wszystkie liczby rzeczywiste oprocz \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2} +k\pi}\) czy cos jeszcze?
ODPOWIEDZ