działania na funkcjach trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: SenioritaKamilaK »

Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{2}{3}}\) to ile wynosi \(\displaystyle{ cos(90 - \alpha )}\)

Proszę o wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: Nakahed90 »

Poczytaj o wzorach redukcyjnych.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: SenioritaKamilaK »

Niestety ich nie rozumiem
ODPOWIEDZ