Sprawdzic tozsamosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
djsMidnight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 12 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: djsMidnight »

188. Sprawdzic tozsamosc (zwrócic uwage na równosc dziedziny):\(\displaystyle{ (1 -sin^2 x) \cdot tg x = 1 -cos^2x.}\)
187. Sprawdzic tozsamosc (zwrócic uwage na równosc dziedziny): \(\displaystyle{ cos 4x = −4 sin^2 x cos^2 x + 4(cos^2 x -sin^2 x)^2.}\)
Stosujesz wzór proszę napisz go
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: Mariusz M »

djsMidnight pisze:188. Sprawdzic tozsamosc (zwrócic uwage na równosc dziedziny):\(\displaystyle{ (1 -sin^2 x) \cdot tg x = 1 -cos^2x.}\)
187. Sprawdzic tozsamosc (zwrócic uwage na równosc dziedziny): \(\displaystyle{ cos 4x = −4 sin^2 x cos^2 x + 4(cos^2 x -sin^2 x)^2.}\)
Stosujesz wzór proszę napisz go
W obydwu przypadkach nie jest to tożsamość
ale gdyby

w pierwszym było

\(\displaystyle{ \left(1-\sin^{2}{x} \right)\tan^{2}{x}=1-\cos^{2}{x}}\)

a w drugim było

\(\displaystyle{ \cos \left(4x \right)=\cos^{2}{2x}-\sin^{2}{2x}}\)

to by były to tożsamości
djsMidnight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 12 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: djsMidnight »

Mogłbym prosić o rozpisanie drugiego , pierwsze umiem już .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzic tozsamosc

Post autor: piasek101 »

Drugie będzie prawdziwe bez ostatniej czwórki; trzeba ją wykasować i zmienić znak na (-) po znaku (=).
ODPOWIEDZ