Witam
Mam równanie:
sin(4x) = - 1/2
Jak je rozwiązać?
Z góry dzięki.
Proble z zad. typu sin(x)=ileś
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Proble z zad. typu sin(x)=ileś
\(\displaystyle{ sin(4x) = - 1/2\\-sin(-4x)=-sin \frac{\pi}{6} \\-4x=\frac{\pi}{6}+2k \pi \vee -4x=(\pi-\frac{\pi}{6})+2k \pi}\)
dalej już nie jest trudno
dalej już nie jest trudno
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Proble z zad. typu sin(x)=ileś
thx
Co znaczy \(\displaystyle{ k \pi}\) ?
zapomniałem dodać, że x należy do\(\displaystyle{ (-\pi , \pi)}\).
Co znaczy \(\displaystyle{ k \pi}\) ?
zapomniałem dodać, że x należy do\(\displaystyle{ (-\pi , \pi)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Proble z zad. typu sin(x)=ileś
\(\displaystyle{ 2 \pi}\) jest okresem podstawowym funkcji sinus zaś \(\displaystyle{ 2k \pi}\) wielokrotnością okresu