Zadanie 1:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in \langle 0,\frac{\pi }{2}\rangle}\) równanie:
\(\displaystyle{ {x^2}\sin \alpha + x + \cos \alpha = 0}\)
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
Czyli na początek warunek
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
I liczymy:
\(\displaystyle{ \begin{array}{l}
1 - 2\sin 2\alpha > 0 \\
2\sin 2\alpha < 1 \\
\sin 2\alpha < \frac{1}{2} \\
2\alpha < \frac{\pi }{6} \\
\alpha < \frac{\pi }{{12}} \\
\end{array}}\)
W odpowiedziach dodatkowo jest, że
\(\displaystyle{ \alpha \in (\frac{5}{{12}}\pi ,\frac{\pi }{2})}\)
Zadanie 2:
Obliczyć \(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2}}\) jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos x = - \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ x \in \langle \pi ,2\pi \rangle}\)
Wychodzi, że \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{{\sqrt 6 }} \vee \cos x = \frac{{ - 1}}{{\sqrt 6 }}}\)
ale w odpowiedziach jest tylko \(\displaystyle{ \cos x = \frac{{ - 1}}{{\sqrt 6 }}}\)
Czy ktoś może powiedzieć czego nie uwzględniłem w tych zadaniach?
Dwa równania trygonometryczne do sprawdzenia
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dwa równania trygonometryczne do sprawdzenia
W zad. 1 zapomniałeś, że skoro \(\displaystyle{ \alpha\in\langle 0,\frac\pi 2\rangle}\), to \(\displaystyle{ 2\alpha\in\langle 0,\pi\rangle}\).
W zad 2. to samo. Skoro \(\displaystyle{ x\in\langle \pi,2\pi\rangle}\), to \(\displaystyle{ \frac x2\in\langle \frac\pi 2, \pi\rangle}\).
JK
W zad 2. to samo. Skoro \(\displaystyle{ x\in\langle \pi,2\pi\rangle}\), to \(\displaystyle{ \frac x2\in\langle \frac\pi 2, \pi\rangle}\).
JK