Twierdzenie cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michail_w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 3 paź 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 3 razy

Twierdzenie cosinusów

Post autor: michail_w »

W trójkącie ABC są dane: \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{1}{5}, \ \cos\beta=\frac{3}{5}, \ |BC|=8cm}\). . Wyznacz długość boku AC.

Mam problem z powyższym zadaniem, ponieważ wymaga użycia twierdzenia cosinusów. O ile twierdzenie sinusów jest łatwe do zrozumienia, to z cosinusami nie umiem sobie tak łatwo poradzić. Byłbym wdzięczny, za opis rozwiązania takiego zadania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Twierdzenie cosinusów

Post autor: Sherlock »

Nie napisałeś, gdzie, co leży. Zakładam, że kąt alfa leży przy wierzchołku A, beta przy B.
1. Z jedynki trygonometrycznej wylicz sinus kąta beta (bierzemy wartość dodatnią bo taki jest sinus dla kątów 0-180 stopni).
2. Z tw. sinusów wylicz |AC|.
Obyło się bez tw. cosinusów
ODPOWIEDZ