Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
neomat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 paź 2009, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 3 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: neomat »

wyznacz dziedzinę funkcji

\(\displaystyle{ g \left(x \right)= \sqrt{9x^{2}-x^{4}}-arccos \left(3-x \right)}\)

rozwiązanie powinno zawierać opis etapów rowiązania, objaśnienia, komentarze
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: matshadow »

liczba pierwiastkowana musi być większa lub równa zeru, a arccos:
jeżeli cos x=1, to arccos 1=x. Więc liczba arccosinusowana musi zawierać się w przedziale wartości cosinusa
ODPOWIEDZ