Wykres funkcji trygomometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Wykres funkcji trygomometrycznej

Post autor: MnMK »

Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{-5}{cosx}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji trygomometrycznej

Post autor: piasek101 »

Czy aby na pewno taki miał być ?

Ten ma ,,od metra" pionowych asymptot i jest trochę ,,popaprany".
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Wykres funkcji trygomometrycznej

Post autor: MnMK »

nic mi to nie mówi mozesz i to jaśniej wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Wykres funkcji trygomometrycznej

Post autor: High Voltage »

\(\displaystyle{ z: cosx \neq 0}\)

\(\displaystyle{ f(x)=- \frac{5}{cosx}}\)

niech \(\displaystyle{ t=cosx \Rightarrow t \in <-1,1>}\)

\(\displaystyle{ f(t)=- \frac{5}{t}, t \in <-1,1>}\) ten wykres jest już prosto narysować
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji trygomometrycznej

Post autor: piasek101 »

High Voltage pisze:...
\(\displaystyle{ f(t)=- \frac{5}{t}, t \in <-1,1>}\) ten wykres jest już prosto narysować
A jak się on ma do wyjściowego ?

To miałem na myśli :
AU
AU
174a846bf59f05d9.gif (2.38 KiB) Przejrzano 70 razy
ODPOWIEDZ