Witam, polecenie jest obliczyc sinx i cosx wiedzac ze:
\(\displaystyle{ cos2x=0,6}\) \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{\pi}{2})}\)
obliczyc sinx i cosx
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
obliczyc sinx i cosx
\(\displaystyle{ \left.\cos (2 x) = \cos^2x - \sin^2 x = 1 - 2 \sin^2 x = 2\cos^2x - 1 \right.}\)
Wybierz sobie coś ładnego- podstaw. Później jedynka trygonometryczna i takie tam.
Pozdrawiam.
Ukryta treść:
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
obliczyc sinx i cosx
\(\displaystyle{ 1-2sin^2x=0,6}\)
Wiem, że to nie należy do najprostszych zadań, ale postaraj się wyznaczyć z tego \(\displaystyle{ \sin x}\). Podany przedział sugeruje znak sinusa i kosinusa.
Wiem, że to nie należy do najprostszych zadań, ale postaraj się wyznaczyć z tego \(\displaystyle{ \sin x}\). Podany przedział sugeruje znak sinusa i kosinusa.