Trójkąt - funkcja

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RafalG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Trójkąt - funkcja

Post autor: RafalG »

Witam

Potrzebuje pomocy przy tym zadaniu

W pewnym trójkącie prostokątnym, którego obwód wynosi 60cm, stosunek długości przyprostokątnych wynosi frac{4}{3} . Oblicz długości boków tego trójkąta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trójkąt - funkcja

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=60 \\ a^2+b^2=c^2\\ \frac{a}{b}= \frac{4}{3} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ