\(\displaystyle{ 2 \cdot sin2x \cdot cos2x=sin4x}\)
Bardzo chciałem prosić o sprostowanie dlaczego zachodzi taka równość i z jakich wzorów ona wynika.
2sin2xcos2x=sin4x
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
2sin2xcos2x=sin4x
Z prostego wzoru na sinus podwójnego kąta:
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha\cos\alpha=\sin(2\alpha)}\)
Możesz sobie to wyprowadzić np. z prawej strony korzystając ze wzoru na sinus sumy kątów:
\(\displaystyle{ \sin(2\alpha)=\sin(\alpha+\alpha)=\ldots}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha\cos\alpha=\sin(2\alpha)}\)
Możesz sobie to wyprowadzić np. z prawej strony korzystając ze wzoru na sinus sumy kątów:
\(\displaystyle{ \sin(2\alpha)=\sin(\alpha+\alpha)=\ldots}\)
Pozdrawiam.