Jak narysowac wykres takiej funkcji?
\(\displaystyle{ f(x)= \left|cosx \right|-cosx}\)
i jeszcze jest pytanie, czy funkcja jest okresowa?co to znaczy?
wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wykres funkcji
Rozpisujemy moduł
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}
\cos x-\cos x,\;\;\cos x\ge0\\
-\cos x-\cos x,\;\;\cos x<0
\end{cases}=
\begin{cases}
0,\;\;x\in\left[-\frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{\pi}{2}+2k\pi\right]\\
-2\cos x,\;\;x\in\left( \frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{3\pi}{2}+2k\pi\right)
\end{cases}}\)
Funkcja okresowa - google...
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}
\cos x-\cos x,\;\;\cos x\ge0\\
-\cos x-\cos x,\;\;\cos x<0
\end{cases}=
\begin{cases}
0,\;\;x\in\left[-\frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{\pi}{2}+2k\pi\right]\\
-2\cos x,\;\;x\in\left( \frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{3\pi}{2}+2k\pi\right)
\end{cases}}\)
Funkcja okresowa - google...
Pozdrawiam.