udowodnij tożsamość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: Mikhaił »

witam, jak sie za to zabrać, co sie robi z tym przesunięciem pi/3

\(\displaystyle{ sinx+ \sqrt{3}cosx=2sin(x+ \frac{\pi}{3})}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2sin(x+ \frac{\pi}{3})=}\)
Zastosuj wzór na sinus sumy kątów
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ sinx+\sqrt{3}cosx=2(\frac{1}{2}sinx+\frac{\sqrt{3}}{2}cosx)=2(cos\frac{\pi}{3}sinx+sin\frac{\pi}{3}cosx)=2sin(x+\frac{\pi}{3})}\)
ODPOWIEDZ