równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie trygonometryczne

Post autor: a91 »

ile rozwiazań równania sin2x+sinx=0 należy do przedziału <0,\(\displaystyle{ 2\pi}\)>
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ 2sinxcosx+sinx=0\\sinx(2cosx-1)=0\\sinx=0\vee cosx=-\frac{1}{2}\\x=0\vee x=2\Pi\vee x=\Pi\vee x=\frac{2\Pi}{3}\vee x=\frac{4\Pi}{3}}\)
Odp: 5 rozwiązań
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

matshadow pisze:...
\(\displaystyle{ 2cosx-1=0\\cosx=-\frac{1}{2}}\)
...
Tu literówka; dalej inne rozwiązania - ilość ok.
ODPOWIEDZ