funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Hellbike »

Skad mam wiedziec ile wynosi sin dla np. \(\displaystyle{ \frac{2PI}{5}}\) ?
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Arst »

Najlepiej sprawdzić w tablicach wartości funkcji trygonometrycznych
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Hellbike »

ale tam jest tylko dla \(\displaystyle{ PI/5}\)
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Arst »

\(\displaystyle{ \frac{2\pi}{5}=\frac{360}{5}=72^o}\)
\(\displaystyle{ sin(72^o) = 0,9511}\)
jest taka wartość w tablicach?
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Hellbike »

chce dokladnej wartosci, nie przyblizonej.
snajper0208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawrzeńczyce
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: snajper0208 »

z dokładnościa do 100 miejsc po przecinku :
0.9510565162951535721164393333793821434056986341257502224473056444301531700851935017187928109708113816
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Hellbike »

:]
nie o to mi chodzilo.

Chodzilo mi o postac algebraiczna(tak mysle):

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{5}{8}+\sqrt{\frac{5}{8}}}}\)

ale nie wiem, jak dojsc do takiego wyniku.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7153
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1324 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Lorek »

31327.htm
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

funkcje trygonometryczne dla niestandardowych argumentow

Post autor: Arst »

To dlaczego od razu nie sprecyzowałeś czego chcesz
ODPOWIEDZ