Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
moniabd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2009, o 17:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Nierówność trygonometryczna

Post autor: moniabd »

czy ktoś mógłby mnie naprowadzić co zrobić z tą nierównością?

\(\displaystyle{ tg(x)tg(2x) \le 1 \\
x \in (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Lorek »

Rozpisać \(\displaystyle{ \tg 2x}\), a potem podstawić \(\displaystyle{ u=\tg x}\)
ODPOWIEDZ