Proszę o pomoc w rozwiązaniu:)
\(\displaystyle{ 9^{1-cos6x} = 3^{ \frac{1}{ctg3x} }}\) tutaj wiem ze trzeba sprowadzic do wspolnej podstawy ale potem gubię sie w wykladnikach :/
\(\displaystyle{ 4*sin2x*sin5x*sin7x = sin4x}\)
2 rownania trygonometryczne
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
2 rownania trygonometryczne
No w 1. masz
\(\displaystyle{ 3^{2-2\cos 6x}=3^{\tg 3x} \iff 2-2\cos 6x=\tg 3x}\)
a w 2.:
\(\displaystyle{ 4\sin 2x \sin 5x\sin 7x=2\sin 2x \cos 2x}\)
czyli \(\displaystyle{ \sin 2x=0}\) lub \(\displaystyle{ 2\sin 5x\sin 7x =\cos 2x}\)
a \(\displaystyle{ 2\sin 5x\sin 7x=\cos 2x-\cos 12x}\).
\(\displaystyle{ 3^{2-2\cos 6x}=3^{\tg 3x} \iff 2-2\cos 6x=\tg 3x}\)
a w 2.:
\(\displaystyle{ 4\sin 2x \sin 5x\sin 7x=2\sin 2x \cos 2x}\)
czyli \(\displaystyle{ \sin 2x=0}\) lub \(\displaystyle{ 2\sin 5x\sin 7x =\cos 2x}\)
a \(\displaystyle{ 2\sin 5x\sin 7x=\cos 2x-\cos 12x}\).