Określ które funkcje są parzyste, a które nieparzyste

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 wrz 2004, o 18:24

Określ które funkcje są parzyste, a które nieparzyste

Post autor: Tama »

Określ, które funkcje są funkcjami parzystymi, a które nieparzystymi:

a) f(x) = cos(x + PI/2)

b) f(x) = sin(x - PI/2)
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Określ które funkcje są parzyste, a które nieparzyste

Post autor: gnicz »

a) f(x) = cos(x + Pi/2) = -sin x

Ale sin x jest nieparzyste, czyli -sin x takze.

b) f(x) = sin(x - Pi/2) = -cos x

Ale cos x jest parzyste, czyli -cos x takze.

Pozdrawiam, GNicz
ODPOWIEDZ