Tozsamosc trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siro13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2009, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: siro13 »

Witam. mam problem z nastepujaca tozsamoscia trygonometryczna:

\(\displaystyle{ \frac{ctg x}{tg 2x + ctg x} = cos 2x}\)

pomoze mi ktos to rozwiazac?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ L= \frac{ \frac{cosx}{sinx} }{ \frac{sin2x}{cos2x} + \frac{cosx}{sinx} } = \frac{\frac{cosx}{sinx}}{ \frac{sin2xsinx+cosxcos2x}{cos2xsinx} } = \frac{cosxcos2xsinx}{sinx(sin2xsinx+cosxcos2x)} = \\ \\ \\ \frac{cosxcos2x}{2sin^2xcosx+cosxcos2x} = \frac{cos2x}{2sin^2x+cos2x} = \frac{cos2x}{2sin^2x+1-2sin^2x} = \\ \\ \\ \frac{cos2x}{1} =cos2x=P}\)
siro13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2009, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: siro13 »

dzieki za pomoc mam problem z jeszcze jednym, wyglada ono tak:
\(\displaystyle{ tg2x= \frac{cosx-cos3x}{sin3x-sinx}}\)

dochodze do momentu gdzie mam:

\(\displaystyle{ \frac{1}{4sinx cos^{2}x - 2sinx }}\)

i nie wiem co dalej robic...
tomazoo28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: tomazoo28 »

nieładnie Szymciu, potem się będziesz chwalić w szkole że sam to zrobiłeś ;P
ja dochodzę w liczniku do postaci: \(\displaystyle{ 4sin \alpha cos ^{2} \alpha}\), a w mianowniku kombinuje i jakoś nie widzi się żeby to poskracać..
siro13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2009, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: siro13 »

;D tylko tego 4tego nie moge zrobic, 3 poprzednie sam zrobilem ;0 to albo rob, albo czekamy az ktos nam pomoze
Marcello16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: Marcello16 »

mam problem z pewnym zadankiem którego nie rozumiem wcale z tożsamości trygonometrycznych.
prosił bym o kontakt na pw
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Tozsamosc trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

To masz od razu
\(\displaystyle{ P=\frac{2sin(2x)sin(2x)}{2sin(2x)cos(2x)}=...}\)
ODPOWIEDZ