wyznacz sinus i cosinus
- aksrugiw
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 17 razy
wyznacz sinus i cosinus
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\ \sin^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz sinus i cosinus
i co dalej ..? nie umiem tego ruszyć...aksrugiw pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\ \sin^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1 \end{cases}}\)
- aksrugiw
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 17 razy
wyznacz sinus i cosinus
Podstawiasz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\ \sin^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1 \end{cases}}\)
Z pierwszego mamy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha =4 \cdot \cos \alpha}\)
I podstawiamy do drugiego:
\(\displaystyle{ (4 \cdot \cos \alpha)^{2}+\cos^{2} \alpha =1
16\cos^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1
17\cos^{2} \alpha =1
\cos^{2} \alpha = \frac{1}{17}
\cos \alpha = \frac{ \sqrt{17} }{17} \vee \cos \alpha = -\frac{ \sqrt{17} }{17}}\)
Skoro kąt jest ostry bieżemy pod uwagę tylko dodatnie cosinusy. I teraz:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4 \cdot \sqrt{17} }{17}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\ \sin^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1 \end{cases}}\)
Z pierwszego mamy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha =4 \cdot \cos \alpha}\)
I podstawiamy do drugiego:
\(\displaystyle{ (4 \cdot \cos \alpha)^{2}+\cos^{2} \alpha =1
16\cos^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha =1
17\cos^{2} \alpha =1
\cos^{2} \alpha = \frac{1}{17}
\cos \alpha = \frac{ \sqrt{17} }{17} \vee \cos \alpha = -\frac{ \sqrt{17} }{17}}\)
Skoro kąt jest ostry bieżemy pod uwagę tylko dodatnie cosinusy. I teraz:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4 \cdot \sqrt{17} }{17}}\)