Jak zrobić takie zadanie?
Obliczyć:
cos 41/3 PI
sin 16/3 PI
prosze o pomoc, próbowałam rozwiązać - nie wychodzi
oblicz cos 41/3 PI
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
oblicz cos 41/3 PI
Ze wzorów redukcyjnych:
\(\displaystyle{ sin \frac{16}{3}\pi = sin(2 \cdot 2\pi + \frac{4}{3}\pi)=sin\frac{4}{3}\pi=sin(\pi-\frac{4}{3}\pi)=sin(- \frac{1}{3}\pi )=-sin( \frac{1}{3}\pi )=-sin60^{o}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ sin(2\pi \cdot n + \alpha)=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(\pi - \alpha)=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(-\alpha)=-sin\alpha}\)
Starałem się pisać krok po kroku, ale jc pisz.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ sin \frac{16}{3}\pi = sin(2 \cdot 2\pi + \frac{4}{3}\pi)=sin\frac{4}{3}\pi=sin(\pi-\frac{4}{3}\pi)=sin(- \frac{1}{3}\pi )=-sin( \frac{1}{3}\pi )=-sin60^{o}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ sin(2\pi \cdot n + \alpha)=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(\pi - \alpha)=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(-\alpha)=-sin\alpha}\)
Starałem się pisać krok po kroku, ale jc pisz.
Pozdrawiam.