Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: choko »

\(\displaystyle{ sin^{2}x-8sinxcosx+7cos^{2}x=0}\), odpowiedź: \(\displaystyle{ x=\alpha+k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ =ctg\alpha=\frac{1}{7}}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+k\pi}\), \(\displaystyle{ k \in C}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: »

Wskazówka - równanie jest równoważne:
\(\displaystyle{ (\sin x - \cos x) ( \sin x - 7 \cos x ) = 0}\)

Q.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: choko »

To wiem, ale nie wiem jak dalej pociągnąć.
ODPOWIEDZ