\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x } - \sin x= \cos x \cdot \cot x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x - \cos^2x = 1}\)
\(\displaystyle{ \tan x \cdot\sin x = \cos x}\)
Wykaż tożsamości.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
Wykaż tożsamości.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 17:13 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Wykaż tożsamości.
W pierwszym: sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika, skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i z tego, jak inaczej możesz zapisać \(\displaystyle{ \cot a}\).
Druga tożsamość jest nieprawdziwa - zastanów się, dlaczego.
Trzecia również - rozpisz \(\displaystyle{ \tan x}\) i porównaj z prawą stroną.
Druga tożsamość jest nieprawdziwa - zastanów się, dlaczego.
Trzecia również - rozpisz \(\displaystyle{ \tan x}\) i porównaj z prawą stroną.