Wyznaczenie sinusa z wartości cosinusa.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
raph
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Wyznaczenie sinusa z wartości cosinusa.

Post autor: raph »

Witam mam takie zadanie:

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3}{4}}\) . Podaj \(\displaystyle{ sin \alpha}\)

Wiem, że banalne, ale jakby ktoś mógł napisać, jak to się rozwiązuje to byłbym wdzięczny

EDIT: Już rozwiązałem skorzystałem z \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)

Sorry za zamieszanie .
ODPOWIEDZ