Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2(3cos^2x+1)^2-12(3cos^2x+1)+16}\), gdzie \(\displaystyle{ x\in R}\).
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
zamiast \(\displaystyle{ 3\cos^2x+1}\) podstaw sobie jakieś t, żeby się łatwiej pisało
policz delte, miejsca zerowe, doprowadzając do postaci:
\(\displaystyle{ f(t)=2(t-2)(t-4)}\)
wróć do cos i wstaw, otrzymasz:
\(\displaystyle{ f(x)=2(\cos^2x-1)(\cos^2x-3) \\ \\ \cos^{2} x \in [0,1]}\)
stąd otrzymujemy, że wartość minimalna wynosi 0, a maksymalna 6
policz delte, miejsca zerowe, doprowadzając do postaci:
\(\displaystyle{ f(t)=2(t-2)(t-4)}\)
wróć do cos i wstaw, otrzymasz:
\(\displaystyle{ f(x)=2(\cos^2x-1)(\cos^2x-3) \\ \\ \cos^{2} x \in [0,1]}\)
stąd otrzymujemy, że wartość minimalna wynosi 0, a maksymalna 6
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
zamiast \(\displaystyle{ f(x)=2(\cos^2x-1)(\cos^2x-3)}\), nie powinno być \(\displaystyle{ f(x)=2(3cos^2x-1)(3cos^2x-3)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
no wiem, specjalnie napisałem, żeby sprawdzić czy użważnie czytasz ;P
a tak na serio to masz rację, poradzisz sobie już?
a tak na serio to masz rację, poradzisz sobie już?
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
w odpowiedziach mam że najmniejsza wartość wynosi \(\displaystyle{ -2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
w odpowiedzi jest w ogóle błąd, ponieważ oni wyliczyli, że t=<1;4>
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Wydaje mi się, że t=<1,4> jest dobrze. To jest zbiór wartości dla cosinusa, a jednocześnie dziedzina dla f(x)
\(\displaystyle{ 0 \le cosx \le 1 /*3}\)
\(\displaystyle{ 0 \le 3cosx \le 3 /+1}\)
\(\displaystyle{ $1 \le 3cosx + 1 \le 4$}\)
jeżeli 3cosx+1 = t
to dziedziną f(x) jest zbiór t=<1;4>
Mamy wówczas do czynienia z parabolą. Obliczamy jej wierzchołek i sprawdzamy czy należy do dziedziny. Obliczamy także f(1) i f(4) - wartości funkcji na krańcach dziedziny. Z otrzymanych trzech wyników wybieramy najmniejszy i największy. Poza tym jeżeli wierzchołek należy do dziedziny to automatycznie jest argumentem dla największej lub najmniejszej (w zależności od współczynnika a) wartości funkcji f(x).
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 3cosx+1=t}\)
\(\displaystyle{ D: t \in <1;4>}\)
\(\displaystyle{ x _{w} = \frac{-(-12)}{2*2} \Leftrightarrow x _{w} = 3; \in D _{f}}\)
\(\displaystyle{ f(x _{w}) = f(3) 2 \cdot 3 ^{2} - 12 \cdot 3+16 = -2}\)
Dla krańców dziedziny:
\(\displaystyle{ f(1) = 2 \cdot 1-12 \cdot 1+16 = 6}\)
\(\displaystyle{ f(4) = 2 \cdot 4 ^{2} -12 \cdot 4+16 = 0}\)
wartość najmniejsza to -2 dla wierzchołka
wartość największa to 6
\(\displaystyle{ 0 \le cosx \le 1 /*3}\)
\(\displaystyle{ 0 \le 3cosx \le 3 /+1}\)
\(\displaystyle{ $1 \le 3cosx + 1 \le 4$}\)
jeżeli 3cosx+1 = t
to dziedziną f(x) jest zbiór t=<1;4>
Mamy wówczas do czynienia z parabolą. Obliczamy jej wierzchołek i sprawdzamy czy należy do dziedziny. Obliczamy także f(1) i f(4) - wartości funkcji na krańcach dziedziny. Z otrzymanych trzech wyników wybieramy najmniejszy i największy. Poza tym jeżeli wierzchołek należy do dziedziny to automatycznie jest argumentem dla największej lub najmniejszej (w zależności od współczynnika a) wartości funkcji f(x).
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 3cosx+1=t}\)
\(\displaystyle{ D: t \in <1;4>}\)
\(\displaystyle{ x _{w} = \frac{-(-12)}{2*2} \Leftrightarrow x _{w} = 3; \in D _{f}}\)
\(\displaystyle{ f(x _{w}) = f(3) 2 \cdot 3 ^{2} - 12 \cdot 3+16 = -2}\)
Dla krańców dziedziny:
\(\displaystyle{ f(1) = 2 \cdot 1-12 \cdot 1+16 = 6}\)
\(\displaystyle{ f(4) = 2 \cdot 4 ^{2} -12 \cdot 4+16 = 0}\)
wartość najmniejsza to -2 dla wierzchołka
wartość największa to 6