zbiór wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
oldro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczebrzeszyn

zbiór wartości funkcji

Post autor: oldro »

\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2}x }+ \frac{1}{cos ^{2}x }}\) jak znaleźć zbiór wartości
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

zbiór wartości funkcji

Post autor: soku11 »


\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^2 x}+\frac{1}{\cos^2 x}=
\frac{\cos^2 x+\sin^2 x}{\sin^2x \cos^2 x}=
\frac{1}{\sin^2x \cos^2 x}=
\frac{4}{(2\sin x \cos x)^2}=
\frac{4}{\sin^2 (2x)}}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ