Sprawdź tożsamość.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Alexandrine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jeziorany

Sprawdź tożsamość.

Post autor: Alexandrine »

\(\displaystyle{ 1+ctg \alpha = \frac{sin \alpha +cos \alpha }{sin \alpha }}\)-- 31 paź 2009, o 13:23 --Dzięki:)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 13:18 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex]. Wreszcie prawie Ci zapis wyszedł :)
miodzio1988

Sprawdź tożsamość.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha +cos \alpha }{sin \alpha }=\frac{sin \alpha }{sin \alpha }+\frac{cos \alpha }{sin \alpha }}\)
Alexandrine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jeziorany

Sprawdź tożsamość.

Post autor: Alexandrine »

\(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha = \sqrt{1+2sin \alpha cos \alpha }}\)
miodzio1988

Sprawdź tożsamość.

Post autor: miodzio1988 »

Tak to też jest prawda. Znasz jedynkę trygonometryczną?
Alexandrine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jeziorany

Sprawdź tożsamość.

Post autor: Alexandrine »

Wzorek znam, ale nie było mnie ostatnio na lekcji i próbuje sama jakoś to pojąć i mi nie wychodzi:)
miodzio1988

Sprawdź tożsamość.

Post autor: miodzio1988 »

No to pod tym pierwiastkiem masz ukryty wzor skroconego mnozenia. Odkryj go.
ODPOWIEDZ