Tangens kąta ostrego równa się =2
Wobec tego:
a) sin kąta = 3 \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) : 5
b) sin kąta = \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) :5
c) cos kąta = \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) : 5
d) cos kąta = 3 \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) : 5
Zależność między sinusem a tangensem
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 24 kwie 2007, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Zależność między sinusem a tangensem
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 19:02 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Zależność między sinusem a tangensem
Skorzystaj z dwóch wzorów:
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha}{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha =1}\)
Pozdrawiam.
Odp. (policz, a potem zobacz.)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha}{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha =1}\)
Pozdrawiam.
Odp. (policz, a potem zobacz.)
Ukryta treść: